Nieuws

Elke 24-uur het relevante nieuws

Oppositie graaft zich in, toch meer geld voor zorgplannen kabinet

Oppositie graaft zich in tegen zorgplannen kabinet / toch meer geld voor zorg om oppositie tegemoet te komen

Vrijwel alle oppositiepartijen zien die plannen bij voorbaat met weinig enthousiasme tegemoet. De oppositie in de Tweede Kamer zet zich schrap nu de kabinetsplannen op het gebied van de langdurige zorg in aantocht zijn. Cruciale partijen als CDA, ChristenUnie en GroenLinks voelen er vooralsnog weinig voor het kabinet aan de meerderheden te gaan helpen die in de Eerste Kamer zo hard nodig zijn. Intussen zou maximaal 750 miljoen euro aan minder bezuinigingen mogelijk zijn om de voorgenomen bezuiniging op huishoudelijke hulp voor ouderen en hulpbehoevenden verzachten.

Toch meer geld voor thuishulpen

NOS Nieuwsuur: vrijdag 15 feb 2013, 08:30

Bij de bezuinigingen op de AWBZ hoeven mogelijk minder mensen dan gedacht afscheid te nemen van de thuishulp. Dat schrijft De Telegraaf. Volgens de krant zijn de coalitiepartijen bereid daarvoor maximaal 750 miljoen euro in te zetten. Het geld zou komen uit het budget voor chronisch zieken en gehandicapten. De coalitie wil volgens de krant de bezuiniging op de thuiszorg verzachten om steun van de oppositie te krijgen voor de bezuinigingen op de langdurige zorg.

'Pijn verzachten'

Het kabinet wil met de overgang van de AWBZ-zorg van rijk naar gemeenten flink bezuinigen. Voor zaken als maaltijdvoorzieningen, huishoudelijke hulp en hulp bij het aankleden is nog maar een kwart van het huidige budget beschikbaar. Om de pijn te verzachten zou staatssecretaris Van Rijn voorstellen geld te verschuiven vanuit het budget voor chronisch zieken.

In de plannen was al voorzien dat gemeenten zelf gaan bepalen wie welke hulp krijgt. Nieuw zou zijn dat ze het grootste deel van de zorgsubsidie inkomensafhankelijk mogen uitkeren. De VVD zegt in een reactie tegen de NOS de plannen niet te kunnen bevestigen. "Het is op zich geen gekke gedachte maar we wachten af waar de staatssecretaris mee komt", aldus een woordvoerder.

http://nos.nl/artikel/474384-toch-meer-geld-voor-thuishulpen.html

 

ZIE OOK:

„Minder gekort op hulp bij langdurige zorg”

Reformatorisch Dagblad, 15-02-2013 11:11 | Binnenlandredactie

DEN HAAG – Met maximaal 750 miljoen euro extra proberen VVD en PvdA de oppositiepartijen te winnen voor steun aan hun bezuinigingen op de langdurige zorg.

Dat meldde dagblad De Telegraaf vandaag. De coalitiepartijen willen de voorgenomen bezuiniging op huishoudelijke hulp voor ouderen en hulpbehoevenden verzachten.

Veel minder mensen zouden het daardoor zonder hun vertrouwde thuishulp hoeven te doen. In het regeerakkoord is slechts een kwart van het huidige budget beschikbaar.

http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/minder_gekort_op_hulp_bij_langdurige_zorg_1_715640

 

ZIE OOK:

Oppositie graaft zich in tegen zorgplannen kabinet

NU.nl Gepubliceerd: 13 februari 2013 09:51

DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer zet zich schrap nu de kabinetsplannen op het gebied van de langdurige zorg in aantocht zijn.

Cruciale partijen als CDA, ChristenUnie en GroenLinks voelen er vooralsnog weinig voor het kabinet aan de meerderheden te gaan helpen die in de Eerste Kamer zo hard nodig zijn. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Donderdag bespreken de Tweede Kamerpartijen de planning van de kabinetsvoorstellen op het gebied van zorg zoals die de komende jaren door het parlement moeten. Volgens die planning stuurt staatssecretaris Martin van Rijn in maart de brief naar de Kamer waarin in hoofdlijnen wordt uiteengezet hoe de langdurige zorg voor bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten zal worden hervormd.

Desastreus

Maar vrijwel alle oppositiepartijen zien die plannen bij voorbaat met weinig enthousiasme tegemoet, nu het regeerakkoord van PvdA en VVD al niet hoopvol stemde. Mona Keijzer (CDA): "De plannen voor de langdurige zorg zoals die in het regeerakkoord staan, zijn desastreus. Ik vraag me écht af hoe de heren het bij elkaar hebben kunnen verzinnen."

Keijzer is vooral bezorgd over het effect dat de verschillende voorstellen in combinatie tot elkaar hebben voor mensen. "Al die plannen hangen in feite met elkaar samen, dus zo zullen wij ze ook tegen het licht houden", waarschuwt de CDA'er. Datzelfde mantra uitte het CDA eerder al ten aanzien van de plannen voor de woningmarkt van minister Blok, die daardoor momenteel grote moeite had meerderheden in de Senaat te vinden voor zijn voorstellen.

Gemeenten

Het belangrijkste aspect van de voorgenomen hervorming van de langdurige zorg, is dat gemeenten geheel verantwoordelijk worden voor de ondersteuning, begeleiding en verzorging van patiënten die nog wel thuis kunnen wonen. Daarmee wordt deze vorm van zorg in plaats van een recht (AWBZ), een voorziening die valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Zo hoopt het kabinet miljarden te besparen. Partijen als de ChristenUnie en GroenLinks steunen deze gedachtengang, maar hebben grote bezwaren tegen de manier waarop het kabinet die overgang wil aanvliegen.

Thuiszorg

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): "Het kabinet wil het allemaal te snel, met te grote bezuinigingen. De kortingen op het gebied van bijvoorbeeld de thuiszorg waarmee het kabinet de overgang gepaard wil laten gaan, zijn niet realistisch." Of het überhaupt mogelijk is om binnen de gestelde financiële kaders tot een verantwoorde hervorming van de AWBZ te komen, betwijfelt Dik-Faber. "Het lijkt me heel moeilijk."

Pgb

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman sluit zich bij de kritiek van Dik-Faber aan. "Je kunt niet voor driekwart snijden in de thuiszorg en tegelijkertijd beweren dat de mensen die het minder hebben hun zorg behouden, als 70 tot 80 procent van die mensen al op een laag inkomen zít. Daar gaan wij niet mee akkoord." Ook wil Voortman harde garanties van het kabinet dat het persoonsgebonden budget (pgb) verplicht door gemeenten blijft aangeboden, ook als die gemeenten er meer taken bij krijgen: "Ik wil niet hebben dat mensen straks in de ene gemeente wel aanspraak kunnen maken op een pgb, en in een andere niet." "Als je wilt dat mensen langer thuis blijven wonen en ook daar verzorgd worden, moet je juist investeren in de thuiszorg en het pgb."

Veld

Ter voorbereiding van de hoofdlijnenbrief in maart heeft staatssecretaris Van Rijn de afgelopen maanden overleg gevoerd met cliënten, verzekeraars, zorgaanbieders en gemeenten over de hervormingen in de langdurige zorg. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat er goed zal worden gekeken naar wat de cliënt zelf kan en wat er in zijn omgeving geregeld kan worden.

Door: NU.nl/Lise Witteman

http://www.nu.nl/politiek/3191193/oppositie-graaft-zich-in-zorgplannen-kabinet.html

====CATALYSE IS NIET BETROKKEN BIJ DE INHOUD VAN DE EXTERNE NIEUWSVERSLAGEN. NEEM CONTACT MET ONS OP OM TE KIJKEN HOE DEZE ONTWIKKELING PAST IN DE TOEKOMST VAN DE ZORG EN DE ZORGFINANCIERING EN HOE ORGANISATIES ZICH DAAROP VOOR KUNNEN BEREIDEN ========

Bel mij terug

Vul uw gegevens in om teruggebeld te worden.