Nieuws

Elke 24-uur het relevante nieuws

GGZ: Parnassia Bavo slokt ambulant ggz netwerk op

Parnassia Bavo krijgt met de overname alle zeggenschap in het bedrijf, dat ambulante ggz-zorg aanbiedt via een landelijk dekkend netwerk waarbij zeshonderd vrijgevestigde zorgaanbieders zijn aangesloten.

Parnassia Bavo slokt zzp-netwerk op

Medisch contact Publicatie          Nr. 07 - 14 februari 2013   Auteur          Mathijs Smit

Ggz-gigant Parnassia Bavo Groep wil zorgaanbieder 1nP overnemen. Dat blijkt uit een recente melding van Parnassia Bavo bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Financiële details van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

In december maakten de zorginstellingen al bekend dat 1nP ‘aansluiting’ zocht bij de grote ggz-instelling, maar uit de NMa-melding blijkt sprake van een overname. Parnassia Bavo krijgt alle zeggenschap in het bedrijf, dat ambulante ggz-zorg aanbiedt via een landelijk dekkend netwerk waarbij zeshonderd vrijgevestigde zorgaanbieders zijn aangesloten. De term ‘overname’ is beladen. Op zorgwebsite Skipr zegt 1nP-bestuurder Gerard van Kesteren dat zijn bedrijf wil ‘aansluiten met volledig behoud van eigen identiteit en dat in die zin “overname” dan ook niet de juiste benaming is’.

Helemaal vrijwillig lijkt de aansluiting echter toch niet te zijn. De afgelopen jaren werd 1nP geconfronteerd met financiële problemen, als gevolg van onvoldoende begrepen effecten bij de invoering van de financiering via diagnose-behandelcombinaties. Begin vorig jaar stak Parnassia Bavo al de helpende hand toe met een financieringsfaciliteit van 1,5 miljoen euro.

Afgelopen zomer waarschuwde 1nP-bestuurder Van Kesteren in zijn jaarverslag desondanks voor een sombere toekomst, onder meer als gevolg van een verwachte budgetkorting van 15 procent in 2012, de verdwijning van de productgroep ‘aanpassingsstoornis’ en de invoering van eigen bijdragen in de ggz. De organisatie wees op landelijke prognoses, die rekening hielden met een vraaguitval van 30 procent. Overigens verdween de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidzorg in oktober van de politieke agenda.

Onder de vleugels van Parnassia Bavo is de toekomst van 1nP zekerder. Parnassia Bavo is de grootste aanbieder van psychiatrische zorg, verslavingszorg en forensische psychiatrie in Nederland, en vooral actief in de regio’s Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Noord-Holland Noord. De instelling boekte in 2011 een winst van 7,6 miljoen euro op een omzet van ruim een half miljard.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127915/parnassia-bavo-slokt-zzpnetwerk-op.htm

====CATALYSE IS NIET BETROKKEN BIJ DE INHOUD VAN DE EXTERNE NIEUWSVERSLAGEN. NEEM CONTACT MET ONS OP OM TE KIJKEN HOE DEZE ONTWIKKELING PAST IN DE TOEKOMST VAN DE ZORG EN DE ZORGFINANCIERING EN HOE ORGANISATIES ZICH DAAROP VOOR KUNNEN BEREIDEN ========

Bel mij terug

Vul uw gegevens in om teruggebeld te worden.