Nieuws

Elke 24-uur het relevante nieuws

Tragel Zorg: dagbesteding VG cliënten bij ouderenzorg

Tragel Zorg: dagbesteding VG cliënten bij ouderenzorg

Instellingen in de ouderen- en gehandicaptenzorg in Zeeuws-Vlaanderen zoeken elkaar op onder druk van de aangekondigde bezuinigingen. Het kabinet wil per 1 januari 2015 de dagbesteding voor onder anderen verstandelijk gehandicapten en ouderen overhevelen van de rijksoverheid naar gemeenten. De korting daarbij bedraagt 25 procent. Tragel Zorg wil in Hulst aansluiting zoeken bij het gemeentelijke project Hulst voor Elkaar. Tragel Zorg wil daarop inspelen door cliënten - voorzover mogelijk - in te schakelen in de ouderenzorg. Hetzelfde wordt besproken met de gemeente Sluis. Elbertsen: "Ouderen kunnen ermee geholpen zijn en onze cliënten hebben een nuttige dagbesteding in hun eigen omgeving, draaien mee in de samenleving. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten."

Bezuinigingen stimuleren creativiteit Tragel Zorg en Soka

PZC, Geplaatst op   28 januari 2013

TERNEUZEN - Instellingen in de ouderen- en gehandicaptenzorg in Zeeuws-Vlaanderen zoeken elkaar op onder druk van de aangekondigde bezuinigingen.

De Stichting Ouderenzorg Kanaalzone (Soka) en Tragel Zorg - voor verstandelijk gehandicapten - gaan bijvoorbeeld proberen samen creatieve activiteiten en themamiddagen te organiseren in Terneuzen.

Tragel Zorg en Soka zijn er vroeg bij. Het kabinet Rutte 2 (VVD, PvdA) wil per 1 januari 2015 de dagbesteding voor onder anderen verstandelijk gehandicapten en ouderen overhevelen van de rijksoverheid naar gemeenten. Op lokaal niveau zou dagbesteding beter te regelen zijn, is het idee, en ook doelmatiger. Zoals wel vaker bij dit soort operaties krijgen gemeenten dan ook minder geld voor zulke activiteiten, minder dan Den Haag momenteel geeft. De korting bedraagt 25 procent.

De maatregel moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. En het is maar de vraag of het kabinet Rutte 2 er een meerderheid voor vindt in de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben daar immers samen niet voldoende zetels. Toch sorteren instellingen als Tragel Zorg en Soka alvast voor op wat over twee jaar een feit kan zijn.

"Omdat we ook wel het nut van samenwerking inzien", laat woordvoerster Petra Elbertsen van Tragel Zorg weten. "We willen graag dat onze cliënten deelnemen aan de samenleving. Samenwerking biedt daartoe kansen. Bovendien, wij zitten met ons dagbestedingscentrum De Dagboog in Terneuzen direct naast het verzorgingscentrum De Blide van Soka."

Tragel Zorg wil in Hulst aansluiting zoeken bij het gemeentelijke project Hulst voor Elkaar. Het idee hierachter is dat mensen die hulp nodig hebben, eerst in hun eigen omgeving hulp zoeken, voordat zij bij een instantie aankloppen. De samenleving moet zelf meer verantwoordelijk nemen. Tragel Zorg wil daarop inspelen door cliënten - voorzover mogelijk - in te schakelen in de ouderenzorg. Hetzelfde wordt besproken met de gemeente Sluis. Elbertsen: "Ouderen kunnen ermee geholpen zijn en onze cliënten hebben een nuttige dagbesteding in hun eigen omgeving, draaien mee in de samenleving. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten."

© Provinciale Zeeuwse Courant, op dit artikel rust copyright.

Bron: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/bezuinigingen-stimuleren-creativiteit-tragel-zorg-en-soka-1.3633363

ZIE OOK:

  • Tragel Zorg Zeeuws-Vlaanderen concentreert dagbesteding
  • Zeeuwse zorg wil samen cliënten vervoeren

====CATALYSE IS NIET BETROKKEN BIJ DE INHOUD VAN DE EXTERNE NIEUWSVERSLAGEN. NEEM CONTACT MET ONS OP OM TE KIJKEN HOE DEZE ONTWIKKELING PAST IN DE TOEKOMST VAN DE ZORG EN DE ZORGFINANCIERING EN HOE ORGANISATIES ZICH DAAROP VOOR KUNNEN BEREIDEN ========

Bel mij terug

Vul uw gegevens in om teruggebeld te worden.